Grijp, klik, weg: Linda grijpt naar strandafval(data)

Hagenaar Linda woonde 10 jaar op het zonovergoten Cuba. Het leven op het socialistische eiland opende haar ogen. “Op Cuba geven de mensen elkaar wat ze die dag nodig hebben, zonder daar direct iets voor terug te geven.” De zee en het strand zijn nog altijd dichtbij in Den Haag, maar die Cubaanse verbondenheid mist Linda nog weleens. “Datzelfde prettige gevoel ervaar ik gelukkig ook tijdens het schoonwandelen.” Oftewel: al wandelend zwerfafval oprapen. En in Linda’s geval ook registreren.


Linda wandelt in en rondom de Haagse duinen met een bijzondere afvalknijper. Op de stok klemt haar smartphone vast. Met een knop vlakbij het handvat fotografeert ze in één soepele beweging peuken, blikjes en ander zwerfafval voordat het in haar afvalzak verdwijnt. Grijp, klik, weg! Dit ingenieuze grijp- en registratieapparaat heet een datagrijper. Binnen een jaar stuurde Linda al zo’n 5.000 foto’s met de datagrijper naar een online database. Op haar foto’s staan vooral blikjes, plastic flesjes, snoepgoed- en fastfoodverpakkingen, sigarettenpakjes, peuken en mondkapjes.

Bierblikje uploaden

Linda is aangesloten bij GoClean, een landelijke community die zich inzet voor een zwerfafvalvrij Nederland. GoClean doet meer dan opruimen alleen. Via de Litterati app brengen ze het zwerfafval in Nederland in kaart om producenten op hun verpakkingen aan te spreken. Het meest gefotografeerde zwerfafval in Den Haag is volgens Linda blikjes, clipjes van blikjes en peuken. In de duinen vond Linda zelfs blikjes uit 2003! “Ik ben erg blij dat er volgend jaar statiegeld komt op blikjes”, vertelt Linda terwijl ze een foto van een bierblikje uploadt.


“Alle foto’s die ik maak worden door GoClean gelabeld met een categorie-, object-, materiaal- en merklabel. Op die manier brengen we in kaart wat de probleemgebieden zijn en wat we vinden. Zo kom ik in de duinen vaak afval tegen van een fastfoodketen 3 kilometer verderop. Maar ook veel koffiebekers en frietbakjes van de horeca op de boulevard. Met de zwerfafvalgegevens maken we het probleem inzichtelijk en proberen we zwerfafval bij de bron aanpakken.” En die aanpak werkt! “McDonald’s, Antaflu en Wilhelmina-pepermunt hebben hun verpakkingsmateriaal aangepast na het zien van de data”, vertelt Linda trots.

“McDonald’s, Antaflu en Wilhelmina-pepermunt hebben hun verpakkingsmateriaal aangepast na het zien van de data”

Schoonwandelen

Linda begon haar schoonwandelavontuur vlak na afgelopen zomer. “Het was ongelooflijk wat mensen allemaal achterlieten tijdens de drukke zomer. Ik ruimde eerst alleen het strand zelf op, de dagen erna ook op 800 meter van huis naar het strand. Eenmaal op het strand hadden mijn kinderen en ik al 3 boodschappentassen vol. Het werd een mooie motivatie om iedere dag te wandelen en je eigen leefomgeving een stukje mooier te maken.”

Dweilen met de kraan open? Volgens Linda niet: “Het werkt!”

Snel breidde Linda’s schoonwandeltochten zich uit. Linda: “Onderweg naar of van school, de sportclub… Zwerfafval ligt helaas overal.” Dweilen met de kraan open? Volgens Linda niet: “Het werkt! Ik deed laatst iedere dag een stukje en nu is zeker een kilometer van het gebied nagenoeg schoon.

Wereldverbeteraars

Linda hoopt anderen te inspireren met haar schoonwandelingen. “Daarvoor gebruik ik ook sociale media. Dat vind ik soms wel moeilijk, want ik ben niet zo van: ‘kijk mij nou eens goed bezig zijn.’ Maar sociale media zijn wel dé manier om veel mensen te bereiken én het werkt. Kleine wereldverbeteraars inspireren mij dagelijks en dat stimuleert mij door te gaan.”

“Je helpt al enorm door je eigen afval weg te gooien of mee terug te nemen. Zo kan een ander ook weer van het strand genieten!”

Tijdens het interview met Linda spreekt een voorbijlopend echtpaar Linda aan. “Ik kende ze een tijdje geleden nog niet”, legt Linda uit als het echtpaar weer verderloopt. “Maar ze zagen mij laatst lopen en spraken mij aan. Ik deelde mijn telefoonnummer met ze en niet veel later stuurden ze een sms’je. Uit eigen beweging hadden ze zelf een afvalgrijper aangeschaft! Nu lopen ze geheel vrijblijvend af en toe rond met hun afvalknijper. Zo kan het ook, je hoeft natuurlijk niet superfanatiek te zijn om een steentje bij te dragen! Je helpt al enorm door je eigen afval weg te gooien of mee terug te nemen. Zo kan een ander ook weer van het strand genieten!”

Linda: “Je helpt al enorm door je eigen afval weg te gooien of mee terug te nemen.”

Keertje uitproberen?

Wil jij een afvalknijper lenen om een keer te schoonwandelen? Je kunt hiervoor het aanvraagformulier invullen op de website van de gemeente Den Haag of leen een datagrijper bij Linda tijdens een door haar georganiseerde opschoonactie. Houd hiervoor Linda’s LinkedIn-pagina in de gaten.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant